Historie

Parkpop is het grootste gratis festival van Nederland en vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag. Het festival ontstond in 1981 door de samenvoeging van Maliepop en Noordzeepop en dankt haar naam aan het park waarin het festival sinds de oprichting wordt georganiseerd: het Haagse Zuiderpark. Parkpop werd opgericht met als doel het popklimaat van muziekstad Den Haag te versterken.

Het festival was in de jaren ‘80 een van de weinige gratis toegankelijke festivals van Nederland en kon daardoor in rap tempo uitgroeien tot een van de grootste evenementen van het land en trekt sindsdien ieder jaar ruim 200.000 bezoekers.

In de afgelopen bijna veertig jaar heeft Parkpop een groot aantal nationale- en internationale artiesten mogen verwelkomen. Hoogtepunten uit de Parkpop historie zijn onder andere:

Amy MacDonald, Beth Hart, Billy Ocean, Blondie, Broederliefde, Dave Matthews Band, DI-RECT, DJ Tiësto, Faith No More, FISH, Fun Lovin’ Criminals, Gers Pardoel, Jamie Cullum, Jason Mraz, Jett Rebel, Kensington, Kim Wilde, La Pegatina, Manic Street Preachers, Marco Borsato, Marillion, Robbie Williams, Robert Plant van Led Zeppelin, Shaggy, Sinéad O’Connor, Sparks, Suzanne Vega, The Kooks en Typhoon.

In 2014 werd er voor het eerst een extra festival rondom Parkpop georganiseerd: Parkpop Saturday Night. Het festival wordt de zaterdag voorafgaand aan Parkpop georganiseerd. In 2017 is tevens het intieme festival Parkpop Downtown ontstaan, wat op de vrijdag voor Parkpop plaatsvindt op diverse locaties in de binnenstad van Den Haag.

 • Jaren '80

  Parkpop, het grootste gratis popfestival van Nederland vond voor het eerst plaats op 5 juli 1981 in het Haagse Zuiderpark en trok ruim 35.000 bezoekers. Het festival is ontstaan door de samenvoeging van Maliepop en Noordzeepop en de nieuwe locatie ‘het Zuiderpark’ leidde tot de naam Parkpop. Er waren toen nog niet veel grote gratis popfestivals dus volop groeikansen. Doelgerichte promotie voor de stad Den Haag en stimulering van het Haagse popklimaat waren de voornaamste uitgangspunten van het nieuwe Parkpop. John Tieleman, Rob Keehnen, Pieter Jacobs, Leen Visser, Elli Schelling, John van Vueren, Jaap Huurman, Rien Puyenbroek en Guus Dutrieux zijn de initiatiefnemers die aan de wieg van Parkpop stonden. Parkpop is de trots van Den Haag en het grootste gratis toegankelijke popfestival van Nederland!

  Het aantal bezoekers groeide van 35.000 in 1981 naar ruim 200.000 in 1987 en er werd een extra podium toegevoegd in het Zuiderpark. In 1988 kwam daar zelfs het 'derde veld' bij, waar o.a. rappers, skateboarders en breakdancers zich presenteerden aan het grote publiek. In de jaren '80 raakten ook de eerste grote sponsoren zoals de Nutsspaarbank en de Nederlandse Zuivel Organisatie betrokken bij Parkpop.

  img-fluid
 • Jaren '90

  Met ruim 500.000 bezoekers staat de editie van 1992 in de boeken als een absoluut record-jaar. Het Zuiderpark staat op z'n kop met artiesten zoals The Scene, Chris Whitley en Angela & the Rude. In 1996 maakt Nederland kennis met een nieuw fenomeen, Marco Borsato. Parkpop is het eerste grootschalige festival dat Borsato aan zijn oeuvre heeft toegevoegd.

  img-fluid
 • Jaren 00's

  In het jaar 2000 werd de Dommelsch Dance Area geïntroduceerd op Parkpop. Een area waar diverse dance dj's, waaronder DJ Tiesto, zorgden voor een nieuwe experience op Parkpop op het gebied van dance. In 2003 kregen de helden en het jong talent uit Den Haag met Locals Only een eigen podium om zich te presenteren aan het grote publiek. Parkpop werd in 2006 live uitgezonden door Nederland 3, 3FM en Omroep West. Ondanks de regen waren er ruim 175.000 bezoekers aanwezig in het Zuiderpark.

  img-fluid
 • 2010

  In 2010 vierde Parkpop haar 30-jarig jubileum. Met onder andere een spectaculaire openingsact van een collectief Haagse topartiesten zoals Robert-Jan Stips, Cesar Zuiderwijjk, Evert Nieuwstede, Tim Akkerman en meer. Vanaf drie podia tegelijk werd een speciaal nummer gespeeld waarin een ode werd gebracht aan het festival. Parkpop werd in 2010 ook wereldnieuws toen het optreden van Snoop Dogg daags voor het festival werd gecanceld door de burgemeester, politie en justitie. Als vervanger werd reggae legende Alpha Blondy ingevlogen naar een zonovergoten Zuiderpark. Het Zuiderpark telde ruim 250.000 bezoekers in dat jaar.

  img-fluid
 • 2011

  In 2011 waren de weergoden Parkpop goedgezind: volop zon en dik in de 20 graden. Behalve van het goede weer viel er ook te genieten van bijvoorbeeld Di-rect, La Pegatina, Graffiti6, Tim Knol en Jamie Cullum.

  img-fluid
 • 2012

  Een jaar later en bijna 10 graden kouder, in 2012 bleef het onder de 20 graden. De dag begon met flinke regen. Later op de de dag begint de zon toch nog te schijnen. Ondanks het weer komen er toch nog ruim 150.000 bezoekers naar Den Haag en behalve Blaudzun horen en zien zij ook onder andere ook Amy MacDonald, Adam Ant en Bettie Serveert.

  img-fluid
 • 2013

  De 33ste Parkpop: zonovergoten en ruim 250.000 bezoekers. De Haagse Kraaien hadden de eer om af te trappen. Sinead O’Connor sloot af met onder andere een gloedvolle ‘Nothing compares 2u’. Daarnaast waren ook onder anderen Bob Geldof, The Handsome Poets en Barry Hay met Flying V Formation te zien en te horen.

  img-fluid
 • 2014

  In 2014 werd voor het eerst Night at the Park geïntroduceerd aan de vooravond van Parkpop. In tegenstelling tot Parkpop is Night at the Park niet gratis toegankelijk, maar desondanks uitermate populair binnen de Parkpop community. Night at the Park kende een zeer succesvolle eerste editie met meer dan 15.500 bezoekers en grote artiesten zoals Madness, De Staat, Golden Earring, Van Dik Hout en meer.

  Zondag 29 juni was niet alleen de dag van Parkpop, maar ook de dag van de WK wedstrijd Nederland – Mexico. Onder anderen Gers Pardoel, Epica, Kensington en 10cc staan op het podium. De organisatie heeft besloot dat de voetbalwedstrijd via de schermen naast de podia te volgen zijn. Het Zuiderpark zag Oranje met 2 – 1 winnen.

  img-fluid
 • 2015

  Parkpop vierde in 2015 haar 35-jarig jubileum en ruim 225.000 bezoekers vierden dat mee. Er werd met volle teugen genoten van onder anderen Chef’Special, Nico & Vinz en Orchestral Manoeuvres in the Dark. De grote verassing dat jaar was uiteraard Frans Bauer. De zanger deed het Zuiderpark compleet versteld staan met zijn versie van het Haagse volkslied ‘O o Den Haag’ en zijn vertolking van het nummer Du Hast van de Duitse formatie Rammstein.

  img-fluid
 • 2016

  Ondanks de regen die dagen voorafgaand aan de 2016 editie van Parkpop viel, was het droog en zonnig op de dag zelf. Met meer dan 4 podia, 30 artiesten (o.a. Billy Ocean, Typhoon, Jett Rebel en John Coffey) en ruim 278.000 bezoekers werd het Haagse Zuiderpark weer volledig op z'n kop gezet!

  img-fluid
 • 2017

  Nadat in 2014 Night at the Park werd geïntroduceerd is 2017 het jaar van de eerste editie van Parkpop Downtown. Op de vrijdag 23 juni wordt de Haagse binnenstad opgetuigd als een grote Parkpop preparty.

  img-fluid
 • 2018

  2018 was het jaar van de tweede en geslaagde editie van Parkpop Downtown en de eerste editie van Parkpop Saturday Night, waarmee er een goede basis is gelegd voor een jaarlijks terugkerende Parkpop Weekend.

  In april is bekend gemaakt dat MOJO Concerts als volwaardige partner in Parkpop is gestapt, wat de toekomst van Parkpop een impuls zal geven.

  Ook zijn de eerste stappen gezet naar een Groen Parkpop. Samen met Nuon en de gemeente Den Haag wordt gewerkt aan een Parkpop dat volledig vrij is van uitstoot van CO2 en fijnstof.

  Tijdens Parkpop Downtown stonden de Grote Markt, Zwarte Ruiter en het Paard in het teken van DIVERGE – what does it mean to deviate from the mainstream? Het programma bestond o.a. uit een fashion show, een Vogue Ball en optredens van o.a. Amartey, Togo All Stars en Roy Ayers.

  Zaterdag 23 juni: Parkpop Saturday Night. Op het laatste moment werd Gruppo Sportivo (wegens een gebroken been van de zanger) vervangen door de Time Bandits. Daarnaast onder andere Jason Donovan, Melanie C. Kim Wilde en Clouseau. Met De Dijk en een vuurwerk (onder de tonen van ‘Mag het licht uit’ eindigde Parkpop Saturday Night.

  De nieuwe indeling van het Parkpop terrein en het goede weer zorgden voor een als een Parkpop als vanouds. Met als afsluiter BLOF die vol overtuiging het Haagse volkslied ‘O’, o, Den Haag’ zong.

  img-fluid