Oproep op tot een vreedzame demonstratie in de vorm van een protestmars: ‘Unmute Us!’

Festivalbezoekers, artiesten, creatieven, medewerkers en leveranciers. Laat van je horen.

Op zaterdag 21 augustus wordt in diverse steden de protestmars ‘Unmute Us!’ gelopen, een vreedzame demonstratie waarin maar liefst 300 partijen uit de evenementenbranche samen met festivalbezoekers hun gevoelens van onbegrip uiten over het willekeurige kabinetsbeleid.

Het was nota bene de overheid zelf die samen met Fieldlab maandenlang wetenschappelijk onderzoek deed naar de vraag of festivals veilig georganiseerd konden worden. Vele testevenementen later was ‘ja’ de conclusie. Ook praktijkresultaten in het buitenland onderstrepen dat inmiddels: het Amerikaanse megafestival Lollapalooza noteerde slechts 203 besmettingen op 385.000 bezoekers (0,05%), het Servische EXIT kende 1 besmetting op 20.000 internationale bezoekers. Veilig evenementen organiseren kan. De onderzoeken en resultaten zijn een pijnlijke herinnering dat op dit punt niet corona, maar de politiek de veroorzaker is van een festivalloze zomer en onzekere toekomst.
De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken.

Op www.unmute-us.nl vind je waar en hoe laat je bij jou in de buurt aan kunt haken en meer relevante informatie.

  • Deel dit artikel